Затверджено Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року

В Україні затвердили Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року. Її мета — підвищити фінансову обізнаність громадян. Про це інформують у міністерстві цифрової трансформації України.

Стратегію затвердили після консультацій з понад 220 представниками зі 116 організацій. Серед них — освітні заклади, місцеве самоврядування, громадські організації, фінансові експерти, банки та небанківські установи. До розробки Стратегії також долучилися представники Мінцифри й Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

Міністерство цифрової трансформації в межах реалізації Стратегії долучиться до серії навчальних тренінгів для підприємців з фінансово-економічних тем. Також візьме участь у розробці матеріалів для перевірки рівня цифрової фінансової грамотності населення та підприємців.

Реалізація Стратегії розширить заходи з підвищення фінансової обізнаності для різних груп населення. Раніше фокус був на дітях і молоді, а тепер додаткову увагу приділятимуть підприємцям, дорослим, ветеранам, переселенцям і літнім людям.

Серед ключових цілей Стратегії:

Якісна базова фінансова освіта 

Заплановано заходи з підвищення фінансової грамотності для дошкільнят, школярів та студентів. Зокрема, створення навчальних ресурсів, модернізація навчальних програм та впровадження нового обов’язкового курсу «Підприємництво і фінансова грамотність» з 2025 року у 8 класах та з 2026 року у 9 класах у всіх школах України.

Відповідальне фінансове життя

Підвищення фінансової грамотності дорослого населення через навчальні ресурси для розвитку фінансових навичок, управління фінансами в кризу та обізнаності про економіку й фінансові продукти.

Фінансово обізнані підприємці 

Вперше в Україні запровадять комплексний підхід до підвищення фінансової обізнаності підприємців. Зокрема, створять рамку фінансових компетентностей підприємців. Також заплановані заходи зі зростання обізнаності підприємців-початківців та представників малого бізнесу про фінансові послуги.

Просунута цифрова фінансова грамотність

Планується створити навчальні матеріали про цифрові фінансові послуги, платіжну безпеку та захист від кіберзлочинності. Особливу увагу приділятимуть розвитку інтерактивних цифрових інструментів для покращення фінансових навичок.

Сприятлива екосистема для розвитку фінансової грамотності 

Розвиток екосистеми фінансової грамотності в Україні, налагодження співпраці як усередині країни, так і з представниками міжнародних організацій та інших країн.

Національна стратегія розвитку фінансової грамотності до 2030 року розроблена Національним банком України. До міжвідомчої робочої групи приєдналися представники Міністерства освіти і науки України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку, Міністерства економіки України, Міністерства цифрової трансформації України та державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту».

Стрічка новин