Цифровізація медицини: 5 основних можливостей для вагітних і породіль

Попри воєнний стан цифрові трансформації в медичній сфері тривають і якомога повніше враховують потреби людей. Частина сервісів призначені для вагітних та породіль. Завдяки їх використанню сьогодні жінки можуть самостійно обирати період декретної відпустки, дистанційно отримувати низку послуг та контролювати стан здоров’я майбутньої дитини. Про це інформують в МОЗ України.

Дистанційне відкриття лікарняного для вагітної, яка перебуває за кордоном.
На час воєнного стану Міністерство охорони здоровʼя спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН), у тому числі вагітним та породіллям, які вимушено залишили територію країни. Зокрема, це можна зробити без особистого прийому в українського лікаря.

Лікарі можуть формувати МВТН для вагітних пацієнток, які перебувають за кордоном, без проведення особистого огляду.

На період дії воєнного стану медичний висновок про тимчасову непрацездатність у категорії «Вагітність та пологи» формується на підставі іноземних медичних документів, що засвідчують факт вагітності або пологів у жінки.

З 30-го тижня вагітності жінка може звернутися до свого українського лікаря, який і сформує їй відповідний МВТН, а далі – якщо жінка є в реєстрі застрахованих осіб – їй буде сформовано у Пенсійному фонді України електронний лікарняний. При цьому не має значення, чи перебувала жінка на обліку у гінеколога в Україні.

  • Самостійне обрання вагітною дати початку відпустки.

Жінка може продовжити працювати і після 30-го тижня вагітності, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати. Для цього жінка має подати своєму лікареві заяву із зазначенням дати, з якої вона хоче розпочати відпустку.

Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

  • Контроль стану плода за допомогою телемедичних пристроїв.

Телемедична платформа System Carebits за допомогою переносних портативних апаратів тококардіографії Sigmafon дозволяє на відстані проводити діагностику стану плода.

На телефон встановлюється програмне забезпечення, за допомогою технології бездротового звʼязку підключається девайс і відбувається визначення стану плода вагітної пацієнтки.

Результати діагностики аналізує лікар за допомогою свого смартфона або ж за допомогою вебверсії телемедичної платформи. Працівники аналітичного відділу постачальника програмно-апаратного комплексу завдяки штучному інтелекту проводять аналіз отриманих діагностичних показників життєдіяльності плода та формують окремий аналітичний звіт із понад 30 параметрів.

Телемедична платформа System Carebits дає можливість вагітним жінкам не з’являтися фізично на прийом до лікаря, а безбар’єрно віддалено контролювати стан здоров’я майбутньої дитини.

Зверніться до лікаря, у якого ви стоїте на обліку, щоб дізнатися, чи доступна ця послуга у вашому медичному закладі.

  • Дослідження з неонатального скринінгу новонароджених малюків.

Обстеження дозволяє виявити спадкову та вроджену патологію у немовляти.

Раніше в Україні малюків перевіряли лише на чотири хвороби, з осені 2022 року тестування розширили до 21 рідкісного захворювання.

Вірогідність, що малюк має орфанне захворювання (схильність до таких недуг і дозволяє виявити скринінг), на щастя, доволі низька. Тож батьків інформують про результати лише у випадку, якщо результат позитивний, тобто існує загроза здоров’ю дитини.

У такому випадку вкрай важливо розпочати лікування до того моменту, коли в організмі дитини розпочнуться невідворотні зміни. Для ефективного лікування більшість рідкісних хвороб потрібно виявити протягом 10 днів. Це дозволяє застосувати терапію, яка дозволить зупинити розвиток хвороби та навіть повністю нівелювати її прояви.

  • Сервіс «єМалятко» для породіль.

Сервіс дозволяє батькам новонародженої дитини за однією заявою отримати до девʼяти державних послуг.

Як працює сервіс «єМалятко»?

Після появи дитини на світ лікар пологового будинку формує медичний висновок про народження. Цей електронний документ підтверджує факт народження дитини жінкою.
Матері дитини відразу надходить смс на телефон – з номером медичного висновку про народження, який використовується під час подачі заяви на комплексну послугу «єМалятко» або для реєстрації дитини в ДРАЦСГ.
Далі мати або батько дитини самостійно на порталі «Дія» або за допомогою адміністратора послуги в пологовому будинку, або в ЦНАП, або особисто в органах ДРАЦСГ подає заяву на отримання комплексної послуги «єМалятко», у тому числі обираючи зручний спосіб отримання свідоцтва про народження дитини.
Отримання соціальних виплат можна оформити або через комплексну послугу «єМалятко» (потрібно тільки вказати номер свого рахунку), або подати заявку онлайн на ресурсі Мінсоцполітики.

Стрічка новин