Затверджено розподіл житлових субвенцій для виплати ветеранам і членам їхніх сімей грошової компенсації на придбання житла

Міністерство у справах ветеранів України здійснило розподіл субвенцій на виплату грошової компенсації для придбання житла за трьома бюджетними програмами в обсязі 5,7 мільярдів гривень, що передбачені на 2024 рік. 

Попередньо Кабінет Міністрів України затвердив цей розподіл. Тож за рахунок розподілених коштів грошову компенсацію за житло цьогоріч отримають майже 2500 осіб. Про це повідомив в.о.  міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Кошти на придбання житла отримають:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни I – II групи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни I – II групи, які брали участь в бойових діях на території інших держав і члени сімей загиблих (померлих) таких ветеранів;
  • внутрішньо переміщені особи, які брали участь в АТО/ООС і визнані учасниками бойових дій чи особами з інвалідністю внаслідок війни III групи.

“Мінветеранів зібрав від областей зведену інформацію про потребу на виплату грошової компенсації на придбання житла. Найближчим часом місцеві розпорядники коштів вже перераховуватимуть згідно з помісячним розписом грошову компенсацію на спеціальні рахунки одержувачів, які відкриті в Ощадбанку. Після отримання коштів ветерани та члени сімей загиблих самостійно обирають житло, яке бажають придбати. Таке житло може бути, як на вторинному ринку, так і на первинному — за умови, що воно обов’язково введено в експлуатацію”, — повідомив Олександр Порхун.

У 2023 році були розподілені 5,9 млрд грн на компенсацію понад 2,6 тис ветеранам війни та членам їх сімей. Вже 2155 з них придбали житло.

“Житлове питання — одне з ключових, яке ветеранська спільнота підіймає під час спілкування. Тому Мінветеранів робить все, щоб проблема забезпечення житлом наших ветеранів, ветеранок і членів сімей загиблих була вирішена. І за таких темпів державної підтримки ми зможемо це зробити. Дякую Уряду за підтримку! В планах – затвердження державної програми, яка передбачатиме грошову компенсацію, відшкодування за оренду та пільгове іпотечне кредитування”, — наголосив Олександр Порхун.

Довідково

Законом України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” Мінветеранів передбачені загальнодержавні видатки за бюджетними програмами:

  • 1511040 в обсязі 2 997 556,8 тис. грн;
  • 1511050 в обсязі 2 352 737,5 тис. грн;
  • 1511060 в обсязі 399 486,5 тис. грн.

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України

Стрічка новин