Твоя незалежність починається тут: стартує вступна кампанія до профтехів

Заклади професійної освіти розпочинають приймання документів на навчання. Подати заявку на вступ можна до кінця вересня як онлайн (через електронний кабінет на сайті ЄДЕБО), так і наживо.

Щоб знайти і обрати профтех в Україні, МОН запускає додатковий сайт — Профтех онлайн. Він допоможе абітурієнтам швидко знайти потрібний заклад за регіоном та професією. Крім того, на сайті можна детальніше дізнатися про напрями навчання у профтехах, переваги робітничих професій, а також отримати відповіді на поширені питання про вступ, зокрема про гуртожиток, пільги.

Тривалість навчання у профтехах — від 6 місяців до 3 років. Усе залежить від обраної професії, наявного на момент вступу рівня освіти (9/11 клас) та кваліфікації.

Стипендія у профтехах — від 1350 грн.

Заклади самостійно визначають терміни приймання документів від вступників. Для вступу потрібні:

  • заява;
  • оригінал або копія свідоцтва про закінчення 9 або 11 класу;
  • 6 фотокарток 3х4;
  • медична довідка;
  • копії документів, що підтверджують право на пільги (за наявності);
  • копія паспорта чи ID-картки (пред’явити під час вступу).

Заяву можна подати у кілька закладів одночасно.

Важливо, що для вступу до профтехів не потрібно складати ЗНО чи НМТ. Натомість є конкурсний добір — його етапи кожний заклад визначає самостійно. Але зазвичай рейтинг вступників формується за середнім балом шкільного свідоцтва.

У сучасних майстернях, навчально-практичних центрах профтехів, є можливість навчання дорослих. Там можна опанувати нову професію з нуля, підвищити кваліфікацію або набути нову навичку. Навчатися можна на бюджеті або контракті, зокрема за кошти роботодавця.

Нагадаємо, що з 25 червня відкрито можливість реєстрації електронних кабінетів для вступників до закладів професійної освіти.

Стрічка новин