Олег Паншутін про протидію шахрайствам в області

На Черкащині фіксують посилення активності зловмисників щодо вчинення шахрайства з використання фішингових посилань. Зокрема, на тематику голосування та підписання петицій. Про це повідомив старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Черкаській області ДКП НПУ Олег Паншутін на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як він зауважив, в області зафіксовано 104 звернення громадян щодо  вчинення дій, пов’язаних із викраденням облікових записів користувачів месенджерів і соцмереж.  

– Інтернет-шахрайства залишаються найсерйознішою загрозою для сучасного суспільства в цифровому середовищі, – зауважив Олег Паншутін. – Працівниками нашого відділу зараз здійснюється супровід 166 кримінальних проваджень. Зокрема, щодо випадків шахрайства в онлайн-просторі. 

З метою запобігання таких ситуацій проводиться постійний моніторинг інтернету. Для пошуку та подальшого блокування фішингових посилань. 

– Для цього маємо ефективний напрацьований механізм, – розповів Олег Паншутін. – Нині  нашим департаментом кіберполіції знайдено та заблоковано вже 3090 таких посилань. Робота в цьому напрямі триває. 

Нагадаємо, в Україні діє проект з кіберзбезпеки “БРАМА”. Його створено з метою очищення інформаційного простору від російської пропаганди та дезінформації, знищення осередків незаконного поширення протиправного та забороненого контенту, шахрайства та булінгу серед неповнолітніх.

Проект у відкритому доступі. Ознайомитися з ним можна тут.

Стрічка новин