Укрпошта випустить марки з кримськотатарською та харківською вишивками

У Всесвітній день вишиванки Укрпошта введе в обіг дві нові поштові марки: із зображенням вишивки Харківської області із серії «Українська вишивка – код нації», розпочатої у 2018 р., та із зразком кримськотатарської вишивки АР Крим. Про це інформують у гоовній пошті країни.

Українська вишиванка має тисячолітню історію. Вона передавалась нащадкам та в минулому вважалась найдорожчим предметом у родині, а сьогодні є символом, який об’єднує українців. Візерунок на вишивці – це не просто елемент декору. В процесі культурного та історичного розвитку в різних регіонах країни утворились особливі візерунки, в яких закладена історія України. Науковці вважають, що саме у вишивці зашифровано генетичний код нації.

На новій марці від Укрпошти Харківщина представлена фрагментом вишивки жіночої сорочки ХІХ ст., на рукавах якої мальовниче зображення півників – символу сонця, світла, пробудження життя. Автономна Республіка Крим на поштовому випуску представлена кримськотатарською вишивкою, а саме: жіноча головна шаль «марама», середина ХІХ ст., яка виконана в традиційній техніці тамбурної вишивки Qasnaq (кримськотатарською «к’аснак») із використанням металізованих (золотих) і шовкових ниток по домотканому полотну. Орнаментика, колірні поєднання, технологічні прийоми відповідають принципам національного декоративно-прикладного мистецтва, що склалися з давніх часів.

Разом із поштовими марками Укрпошта також представить немарковані художні конверти із зображеннями кримськотатарської вишивки (Qırımtatar nağışı) на чоловічому весільному поясі «Учкур», виробленому наприкінці ХІХ – початку ХХ ст., АР Крим, а також зразком вишивки рушника кін. ХХ ст., с. Колонтаїв, Краснокутський р-н, Харківська обл.

Погашення спеціальними штемпелями «Перший день. Кримськотатарська вишивка – код народу» відбудуться у Києві (01001 та 02002). Погашення спеціальними штемпелями «Перший день. Українська вишивка – код нації» відбудуться у  Києві (01001) та у Харкові (61052).

Тираж марки «Кримськотатарська вишивка. Qırımtatar nağışı» – 800 000 примірників. На полях маркового аркуша розміщений текст «Кримськотатарська вишивка – код народу. Автономна Республіка Крим».  Номінал марки – U (відповідає тарифу на пересилання внутрішніх простих листів без оголошеної цінності масою до 50 грамів і поштових карток, еквівалент – 15,00 грн. Кількість марок в аркуші – 8+1 купон. Випуск здійснено за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу та ГО “Ель Чєбєр”.

Марка «Сорочка (фрагмент). Харківська обл.» випущена тиражем 800 000 примірників. Номінал марки – F (відповідає тарифу на пересилання внутрішніх реєстрованих листів без оголошеної цінності (рекомендованих) масою до 50 грамів і поштових карток, еквівалент – 30,00 грн. Текст на полях аркуша – «Українська вишивка – код нації. Харківська обл.». Кількість марок в аркуші – 8+1 купон. Дизайн марок, карток, конверт та штемпель першого дня був розроблений Оксаною Шукліновою.

 Сьогодні, коли український народ веде боротьбу з російськими окупантами за свою незалежність, вишиванка набула особливого значення для кожного українця. Вона є не тільки прадавньою частиною  гардероба нашого народу, а й символом української сили та сміливості, ознакою вільних людей та сучасною зброєю.

Стрічка новин