Як сформувати здорові харчові звички напрацьовували на партнерській зустрічі на Київщині

На Київщині відбулась третя партнерська зустріч “Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи” 

Ця подія стала завершальною в циклі заходів, організованих Київською обласною адміністрацією (КОВА) для колег з інших областей задля обміну досвідом  впровадження реформи шкільного харчування між регіонами. 

Очільники 12 обласних військових адміністрацій, зокрема Черкаської, а також їхні профільні заступники  разом з представниками КОВА відвідали низку закладів освіти Київщини. Там вони ознайомились з “реформою в дії” –  успішними  прикладами впровадження змін.  Гості побачили, як на практиці  використовуються технологічні  моделі організації харчування, як-от базові та опорні кухні,  почули відгуки від колег щодо оновленого меню та інших інновацій, які використовують в школах та садочках Київщини, аби забезпечити дітей здоровою та поживною їжею. 

Крім того, учасники заходу побували й на будівництві фабрики-кухні в Бучі, яка вже зовсім скоро розпочне свою роботу і годуватиме понад 10 тисяч дітей з 30 закладів Київської області. 

Насичена програма відвідин завершилась  робочою  нарадою, де присутнім було презентовано стратегію реформи шкільного харчування, основні її напрямки та здобутки. Крім того, гості мали можливість обговорити побачене та можливість використання досвіду Київщини громадами й закладами в інших куточках країни, поставити свої питання.

До участі в робочій нараді долучилась Перша леді України Олена Зеленська, Заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба та представники Офісу Президента, Голова Київської ОВА Руслан Кравченко та очільники й представники 12 ОДА.  Також  були присутні представники профільних міністерств та структур, зокрема Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони  здоров’я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство економіки, Держпродспоживслужби України, Держаудитслужби  та  Антимонопольного комітету України.

Як нагадав під час зустрічі Заступник Керівника Офісу Президента України, Олексій Кулеба, 27 жовтня 2023 року Уряд схвалив  Стратегію реформування системи шкільного харчування на період 2027 року та затвердив операційний план заходів з її  реалізації у 2023-2024 роках.

“Реформу системи шкільного  харчування було започатковано ще у 2020 році за ініціативи Першої леді. Попри агресію рф і всі виклики, які стояли перед нами, ми вже можемо говорити про значні досягнення та зміни, а також  подальші перспективи реформи, – розповів Олексій Кулеба. –  Понад те, війна та її виклики підсвітили актуальність змін системи шкільного харчування. В першу чергу, йдеться про забезпечення якісним здоровим харчуванням учнів початкових класів, дітей з пільгових категорій.  Крім того, необхідно особливу увагу і  соціальну підтримку надавати тим громадам, які перебувають під постійними обстрілами та тим, які були в окупації”.

Київщина недарма була вибрана місцем для проведення всіх трьох партнерських зустрічей, які відбулись протягом 2023 року та які відвідали представники всіх областей. Тут вже давно триває активне оновлення та модернізація кухонь  та їдалень навчальних закладів, саме на Київщині  будується фабрика-кухня, яка є інноваційним рішенням для України. 

«Важливо, що наша робота об’єднує всю країну. Вже були проведені такі зустрічі для Тернопільської, Одеської, Полтавської областей. Київщина сьогодні приймає вже третю таку нараду. Це справжнє лідерство. Але насправді кожен важливий, кожен приніс щось важливе. Так і має бути – якісна реформа твориться не згори, а саме на місцях», – наголосила Олена Зеленська. 

В Київській  області приділяють увагу тому, як харчуються діти не тільки в школах, але в дитячих садочках

Крім того, на Київщині  вже зроблено чимало і для реформування харчування в дитячих садках. “Ми запровадили експеримент: в старших групах пілотних дитсадків, започаткували на сніданок дабл-меню. За 5 років плануємо здійснювати доставку їжі до 140 дитсадків з малою  наповнюваністю. До 2027 року є потреба створення 120 опорних кухонь у дитсадках”, – зазначив Руслан Кравченко.

Одним з викликів, які стоять перед спільнотою, яка долучена до впровадження реформи харчування в закладах освіти, є її децентралізованість: кожна область має самостійно розробити свій план змін. Він має враховувати потреби та можливості громад, їхнє бачення того, як має бути організовано процес. На цьому акцентував присутніх  Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування. 

Він розповів про стратегію реформи й основні напрямки роботи, як-от посилення спроможності громад, модернізація матеріально-технічної бази, розвиток кадрового потенціалу. 

 

 

Стрічка новин