Оксана Компанієць про сертифікацію педагогічних працівників у 2023 році

Сертифікація педагогічних працівників масштабується. Цього року вона проходить не лише для вчителів початкових класів, але й для педагогів-предметників. Про це повідомила начальниця обласного управління Державної служби якості освіти Оксана Компанієць на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як вона розповіла, сертифікація є добровільною. Кожен вчитель, який забезпечує реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти, зможе подати заявку для участі.

– Цього року пройти таке зовнішнє оцінювання своєї діяльності зможуть вчителі математики, а також української мови і літератури, – зауважила Оксана Компанієць.- Реєстрація стартує із 1 серпня. Від нашої області зареєструватися зможуть 16 вчителів математики та 16 вчителів української мови та літератури.

Наразі тривають організаційні заходи перед стартом сертифікації вчителів-предметників. Зокрема, завершується добір експертів сертифікації вчителів базового рівня освіти.

– Освітні експерти – це незалежні фахівці-педагоги, які вивчатимуть практичний досвід учасників, – пояснила Оксана Компанієць. – Подати заявку, щоб стати освітнім експертом, можна до 30 червня. Попередньо всі кандидати пройдуть відбір, а потім відповідне навчання.

Начальниця управління також розповіла про підсумки сертифікації вчителів початкових класів. Цього року участь в останньому етапі взяли 32 вчителі.

– Географія учасників досить широка, – зауважила Оксана Компанієць. – Проте найбільше вчителів із Золотоніської, Монастирищенської, Черкаської та Уманської тергромад. Результати проходження сертифікації оприлюднять згодом.

Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають кілька бонусів. Зокрема, це 20% надбавка до заробітної плати. Також успішна сертифікація зараховується як проходження чергової/позачергової атестації педагогічним працівником і є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання.

Докладніше про особливості проведення сертифікації у відео:

Стрічка новин