Розпочато формування Національної збірної України для участі в міжнародних спортивних змаганнях “Ігри Нескорених”

16 травня у Міністерстві у справах ветеранів України відбулось перше засідання відбіркової комісії з визначення кандидатів до складу національної збірної команди України для участі в міжнародних спортивних змаганнях “Ігри Нескорених” 2023, які відбудуться у вересні у Дюссельдорфі (Німеччина).

Члени комісії мають визначити 24 учасників національної збірної з числа понад 120 лідерів відбіркових змагань, що відбулися цього квітня у Львові.

Партнери Мінветеранів – Міжнародний благодійний фонд “Повернись живим”, ГО “Стратком UА” та “Ігри Інвіктус” презентували Програму відбору кандидатів до складу національної збірної команди України за критеріями міжнародної фундації Invictus Games.

«Зараз у нас буде дуже важка місія об’єктивно і прозоро відібрати тих, хто підпадає під критерії і філософію міжнародної спільноти Інвіктусів, відповідно до яких ці Ігри – набагато більше, ніж спорт», – наголосила Юлія Лапутіна. – Адже коли ми були у Львові і коли ми вручали кожному, хто брав участь у змаганнях, медалі, то дійсно, нам було зрозуміло, що кожен і кожна з них – Герой і Героїня. Вони всі гідні представляти Україну. Це справжні воїни, сильні люди, у яких душа і воля сильніші за тіло».

Члени відбіркової комісії отримали узагальнені за сучасними міжнародними методиками дані про кандидатів до складу збірної команди України. Після ознайомлення з матеріалами наступного тижня вони колегіально визначатимуть, хто саме з претендентів представлятиме Україну у Дюссельдорфі у 9 адаптивних видах спорту.

Нагадаємо, Україна вперше взяла участь в “Іграх Нескорених” в 2017 році. Мінветеранів є відповідальним за організацію та проведення “Ігор Нескорених” з 2019 року. Через пандемію Covid-19 “Ігри Нескорених” двічі переносились та відбулись лише у 2022 році. За результатами змагань, які відбулися в м. Гаага, Королівство Нідерланди у квітні 2022 року, збірна команда України виборола 16 медалей.

У жовтня 2022 року Мінветеранів підписало Кодекс поведінки країн-учасниць, розроблений міжнародною Фундацією Ігор Нескорених.

За пропозицією Мінветеранів Верховною Радою України було законодавчо унормовано визначення спорту ветеранів війни як окремого напряму спорту.

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України

Стрічка новин