«Це – нова філософія», – Олександр Скічко про реформу шкільного харчування
Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви. Менше цукру та «швидких» вуглеводів, більше білків і клітковини, цікаві поєднання та смаки, – такі підходи повністю змінюють філософію шкільного харчування, переконаний очільник Черкащини Олександр Скічко. Він завітав у заклад на регіональний семінар «Здорове харчування – здорова нація».
Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини. Ознайомлювалися з ними та переймали досвід кулінари шкіл області. Загалом омінювалися знаннями та рецептурою «здорових» страв із понад 70 навчальних закладів.
– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип «Здорове харчування = здорова нація», – відзначає представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук. – Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені. Разом змінювати харчові звички – просто.
За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року. Готуються до цього процесу і в Ладиженській ТГ.
– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, – відзначає провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк. – Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Так, у дечому це дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно.
Рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може привносити щось своє, зазначив начальник обласного управління освіти і науки Валерій Данилевський. Та додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.
– У нас набагато ліпше засвоюються білки, які мають різну природу походження, тому ми у своєму рецепті борщу поєднали телятину, свинину та курятину, додали квасолі, заправили сметаною, – розповів кулінар Андрій Крижанівський. – Фішкою є чорнобривець, яким завершуємо композицію. Важливо в харчуванні знати про таке поняття, як «5 кольорів овочів», адже їхнє поєднання в комплексі роблять нас здоровими. Водночас раджу слухати свій організм – він поганого не підкаже.
Наразі на Черкащині діє пілот «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». У ньому беруть участь 23 навчальні заклади. Проєкт передбачає не лише оновлення меню, а й технічної бази їдалень. Там, де вже оновили систему харчування, діти зауважили позитивні зміни. Тепер охочих харчуватися у шкільній їдальні – 70% учнів старшої та середньої школи, а початкова охоплена на 100%.
– Згадуючи свої шкільні часи, мушу визнати, що надавав перевагу перекусам, а не комплексним обідам, і це не є правильним, так не має бути, – наголосив голова ОДА Олександр Скічко. – Реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, насамперед змінює підхід до їжі, якою харчуються наші діти, філософію того, що вони мають їсти. І це надзвичайно важливо. Важливим елементом є й оновлення харчоблоків. Минулоріч ми вже отримали з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.
Також очільник Черкащини відзначив, що важливою є популяризація робітничих професій, на які нині є попит на ринку праці.
-
13:25Пліч-о-пліч: на Черкащині готуються до старту обласного етапу шкільних ліг
https://youtu.be/pEJRH6RdmRc Уже наступого тижня на Черкащині стартує обласний етап "Всеукраїнчьких шкільних ліг пліч-о-пліч". За першість змагатимуться 35 команд з футзалу, баскетболу, волейболу, черлідингу та спортивного…
13:25 -
16:59СБУ закликає громадян дотримуватися заходів безпеки під час Великодня
Служба безпеки продовжує системно викривати численні спроби агресора розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні в умовах війни. Для реалізації злочинних намірів окупанти використовують великий арсенал заходів…
16:59 -
16:07Втрата: не стало народного художника України Миколи Теліженка
Сьогодні в засвіти відійшов відомий скульптор і графік, народний художник України Микола Теліженко. За собою митець залишив низку робіт в Україні та за її межами.…
16:07 -
15:54Які психосоціальні послуги надаються в Україні безоплатно за Програмою медичних гарантій
Щоб створити чітку модель психосоціальної допомоги в медзакладах, МОЗ визначило (наказом від 13 грудня 2023 року №2118) перелік послуг з надання…
15:54 -
15:47На Черкащині запрацював центр комплексної допомоги дітям, які постраждали від насильства
У Черкасах відкрито перший в області центр «Барнахус» для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками. Місто стало 12 регіоном України, де створено…
15:47 -
15:12Більше 9 млрд грн за чотири місяці сплатили жителі області до бюджетів усіх рівнів
9 034 млн грн податків, зборів та платежів сплатили до бюджетів усіх рівнів платники Черкаської області за січень-квітень 2024 року. В ГУ ДПС області відзначають,…
15:12 -
13:53Фонд підтримки спрямовує 10 млн дол. для українських стартапів: подавайте заявки
Google продовжує підтримувати українські стартапи і за сприяння Мінцифри запускає приймання заявок на другий етап Фонду підтримки Google для стартапів в Україні. Про це інформують…
13:53 -
13:51Ігор Табурець про заходи безпеки на Великдень (ПРЯМА МОВА)
Черкащино і черкащани! Для нас із Силами безпеки й оборони області ваша безпека – понад усе. На прийдешній Великдень ми не будемо послаблювати безпекові заходи.…
13:51 -
12:03Як взаємодіяти з людьми з бойовим досвідом: новий освітній серіал на Дія.Освіта
Серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» навчить коректно та з повагою комунікувати з військовими, ветеранами та ветеранками. Про це інформують у Мінцифри. Серіал —…
12:03 -
12:00На Черкащині визначили кращого спортсмена квітня
Кращим спорстменом квітня в області став гімнаст Ілля Ковтун. Про це інформують у відділенні НОК України у Черкаській області. Відділення НОК України в Черкаській області…
12:00 -
11:25Прозорість і підзвітність: в області моніторять оголошені тендери
На Черкащині триває моніторинг тендерних пропозицій у межах діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність». Так, з 25 квітня до 03 травня в області у статусі…
11:25 -
11:03Україна вийшла на довоєнні показники експорту
У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції. Як повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко, минулого місяця експорт склав понад 13 млн тонн,…
11:03