На форумі «Україна 30. Розвиток Правосуддя» Федір Веніславський назвав три проблеми роботи Конституційного Суду України

Представник Президента України в Конституційному Суді України Федір Веніславський у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Розвиток Правосуддя» назвав три проблеми роботи Конституційного Суду України.

«Насамперед, Конституція закріпила високі вимоги до кандидатів на посаду суддів КСУ. Це визнаний рівень правової компетентності й високі моральні якості. Навряд усі судді Конституційного Суду відповідають цим високим критеріям. Тому одним із головних завдань, які стоять перед Комісією з правової реформи та Парламентом є запровадження тих моделей відбору кандидатів на посаду суддів КСУ, які б ні в кого не викликали сумніву з приводу відповідності майбутніх суддів цим критеріям», – зазначив Федір Веніславський.

«Другим питанням є запровадження ефективних механізмів притягнення суддів КСУ до юридичної відповідальності у разі очевидного вчинення ним проступку, несумісного зі статусом судді КСУ», – додав представник Президента України.

Третьою проблемою, на його думку, є правова регламентація діяльності КСУ.

«Діяльність КСУ, як і інших органів державної влади, має базуватися виключно на Конституції і Законі України. Недопустимо, щоб КСУ у своїй діяльності керувався власним регламентом», – сказав Федір Веніславський.

Також він назвав головну причину низького рівня довіри суспільства до КСУ.

«Рівень довіри до КСУ в суспільстві вкрай низький. Головна причина цього полягає в тому, що КСУ не завжди у своїй діяльності гарантує ті конституційні цінності, які поділяє український народ і які він закріпив у тексті Конституції. Квінтесенцією, апофеозом діяльності КСУ є рішення 28 жовтня 2020, яким КСУ зруйнував систему антикорупційних органів України. Чи є це рішення, яким КСУ остаточно підірвав довіру до себе, випадковим? Навряд його можна вважати унікальним, адже за час своєї діяльності різні склади КСУ ухвалювали не менш одіозні рішення. Тому, проблема має системний характер», – говорить Федір Веніславський.

Стрічка новин