ОСТАННІ

Безоплатні можливості від Дія.Бізнес для розвитку підприємницьких навичок

Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ — це адаптований під глобальні виклики та технологічні тренди малого й середнього бізнесу в Україні документ, який допомагає українським підприємцям розвивати підприємницькі навички з урахуванням світових трендів та проблематики, а також наближає їхню діяльність до стандартів Європейського Союзу.

Рамка EntreComp+ адаптована експертами Київської школи економіки на основі «The Entrepreneurship Competence Framework» та базується на трьох основних сферах компетенцій:

  • Ідеї та можливості — фокус на розвитку креативного мислення та генерації новаторських ідей;
  • Ресурси — навички пошуку, консолідації та ефективного управління ресурсами від фінансів до людей і нових технічних можливостей;
  • Діяльність — ініціативність та підприємливість, уміння планувати й управляти реалізацією проєктів, створення бізнес-планів.

Для потреб України документ доповнено новими компетенціями, зокрема: «Технологічне передбачення», «Розширення стратегій», «Адаптивність», «Навчання протягом усього життя», а також інноваціями: «Гендерна рівність та соціальна інклюзія», «Конфліктна чутливість», «Клімат та довкілля».

Також серед важливих доповнень Рамки підприємницьких компетенцій EntreComp+:

  • акцент на сталому розвитку й етичному мисленні,
  • ширший погляд на технології та інновації,
  • фокус на глобальних трендах і перспективах розвитку
  • інклюзивна адаптація бізнесу до специфічних потреб споживачів та працівників.

Наступним кроком для реалізації проєкту стане впровадження компетенцій, необхідних персонально кожному підприємцю, а також розробка системних навчальних продуктів, що допоможуть покращити навички та вміння підприємців.

Ознайомитися з Рамкою підприємницьких компетенцій EntreComp+ можна на порталі Дія.Бізнес за посиланням: https://business.diia.gov.ua/cases/iniciativi/entrecomp-plus

Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ для українського малого та середнього бізнесу розроблена з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту й національного проєкту Дія.Бізнес та реалізована в межах проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від Уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська школа економіки.

Президент України відвідав один із командних пунктів 41-ї ОМБр, яка обороняє Часів Яр

Під час робочої поїздки на Донеччину Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади.

Глава держави заслухав доповідь командира бригади Сергія Ромашка щодо оперативної обстановки в зоні відповідальності 41-ї ОМБр, поставлені бойові завдання та взаємодію із сусідніми підрозділами. Сергій Ромашко також доповів про зведення оборонних рубежів і встановлення мінних загороджень.

Володимир Зеленський подякував воїнам за захист України та відзначив їх нагородами.

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю. Він захищає Україну з першого дня повномасштабного вторгнення. За цей час зведені групи під його командуванням неодноразово відбивали ворожі штурми на Донеччині. Завдяки його влучним пострілам та ефективному керуванню дронами окупанти зазнали значних втрат і в техніці, і в живій силі. Сергій Гвоздь неодноразово був поранений і попри загрозу своєму життю рятував побратимів.

Штаб-сержант Олег Дячук отримав відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг». Він брав участь у боях, зокрема за Київщину, Харківщину та Донеччину. Зараз виконує бойові завдання на околицях Кліщіївки у складі розрахунків протитанкових керованих ракет та станкових протитанкових гранатометів. Завдяки організованій ним роботі близько 20 російських окупантів знищені та близько 50 поранені.

 

Ще один український захисник нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, двоє – орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Мені приємно бути тут, побачити вас, подякувати й нагородити особисто. Ви на одному з найгарячіших, а можливо, і на найгарячішому напрямку боїв за нашу державу сьогодні. Дякую за те, що боретеся за Україну, за український Донбас. Вдячний тим вашим побратимам, яких, на жаль, із нами вже немає, але вони назавжди в пам’яті. Бажаю вам здоров’я, міцності, перемоги та всього тільки найкращого. Ще раз дякую за те, що бережете Україну та відстоюєте наших людей і нашу землю», – сказав Володимир Зеленський.

Наповнення бюджетів усіх рівнів: за перший квартал року надходження платежів сягають більше 7,2 млрд грн

За перший квартал 2024 року надходження платежів, контроль за надходженням яких покладено на управління оподаткування фізичних осіб, становлять 7 277,4 млн грн. Це на 1 048,8 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року. Про це інформують в ГУ ДПС області.

У розрізі надходжень.

  • Надходження податку на доходи фізичних осібсягають 3 442,8 млн грн.
  • За перший квартал 2024 року до державного бюджету надійшло 215,6 млн грн військового збору.
  • Надходження єдиного внескустановлять 3 094,1 млн грн.
  • Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від фізичних осіб за перший квартал 2024 року надійшло 12,6 млн грн.
  • Надходження плати за землю з фізичних осіб– 46,9 млн грн.
  • Фактичні надходження з транспортного податку з фізичних осібза перший квартал 2024 року становлять 0,6 млн грн.
  • Єдиного податку з фізичних осіб надійшло 400,8 млн грн.

Ми побачили зрушення у питанні розблокування допомоги від США, – Денис Шмигаль

Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів

Команда Міністерства у справах ветеранів зустрілася із представниками наглядової ради міжнародного фонду у сфері оборонних технологій MITS Capital LLC, щоб обговорити та визначити напрями потенційного партнерства для розвитку ветеранської політики.

MITS — це українсько-американський акселератор для defence tech стартапів, який має на меті допомоги українським компаніям у сфері оборонних технологій знайти фінансову підтримку, масштабувати проекти, а Збройним Силам України — отримати доступ до найкращих сучасних оборонно-технологічних продуктів.

Участь у зустрічі взяли засновники акселератора, які є лідерами у сфері оборонних технологій та інвестиційного ринку:

Ернест Дж. Герольд – співголова MITS Capital LLC, колишній заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій;

Говард Перрі Бойл – всесвітньо відомий фахівець з інвестиційного банкінгу та управління активами, етики та питань безпеки, колишній головний інвестиційний директор хедж-фонду Point 72;

Монік Браун – заслужена стратегічна радниця у сфері урядових відносин із понад 20-річним досвідом роботи в цивільному секторі США та аерокосмічній промисловості, Голова стратегії та розвитку бізнесу в Actus Advanced Systems, великої технологічної компанії в сфері повітряного транспорту;

Девід Бонфілі – відомий науковець у сфері аналізу оборони, раніше обіймав посади виконавчого директора у великих світових інвестиційних фондах як Citadel, BlackRock та Two Sigma;

Пол Шарре — він входить до top-100 найвпливовіших людей, що працюють у сфері штучного інтелекту за версією Time, автор книги “Невидима армія. Автономна зброя та майбутнє війни”.

В.о. Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун розповів представникам MITS Capital LLC про важливі напрями, зокрема: діджитал-проекти, психологічна та спортивна реабілітація, ветеранське підприємництво і політика памʼяті, в рамках якої Мінветеранів планує цифровізувати місця поховань по всій Україні.

“Ми віримо, що підтримка стартапів ветеранів зокрема у сфері оборони — це не лише важливий етап у їхньому житті, а й вкрай потрібний крок для розвитку та відновлення нашої країни. Тим більше, що ветерани і ветеранки навіть після повернення у цивільне життя продовжують працювати на забезпечення сил оборони: виробляють дрони, турелі, ноші для евакуації поранених, шиють форму тощо. Залучення інвестицій, масштабування цих проектів стала б відчутною підтримкою ветеранського підприємництва. А політика пам’яті та цифровізація місць поховань, як окремий важливий блок ветеранської політики, показують нашу повагу та вдячність тим, хто віддав своє життя за нашу свободу”, – наголосив Олександр Порхун.

Зі свого боку, представники MITS Capital зазначили, що фонд готовий сприяти працевлаштуванню українських ветеранів й ветеранок та розвитку відповідних українських стартапів у сфері оборонних технологій, адже вони як ніхто інші мають відповідний унікальний досвід.

Крім того, американські партнери зацікавлені в організації міжнародної ветеранської спільноти для підтримки братерства після завершення служби, обміну досвідом щодо реінтеграції до цивільного життя тощо.

MITS ставить за мету сприяти відновленню економічного потенціалу України, насамперед, через відновлення людського капіталу. Зокрема, й українських ветеранів і ветеранок, які повертаються із фронту до цивільного життя та потребують всебічної підтримки.

Також організація має тісні зв’язки з провідними американськими закладами, які мають вагомий досвід у психологічній реабілітації та супроводу військових із набутими травмами, зокрема й посттравматичним стресовим розладом. Є можливість залучення цих практик для використання в українських умовах.

За підсумками зустрічі у Мінветеранів сторони домовилися детально опрацювати пропозиції та скласти “дорожню мапу” щодо співпраці у реалізації нової державної ветеранської політики в контексті підтримки ветеранських стартапів та цифровізації памʼяті про загиблих захисників і захисниць.

За інформацією Урядового порталу

В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових

На контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур. З яких, зокрема:

  • кукурудзи – 748,7 тис. га;
  • ячменю – 741,5 тис. га;
  • пшениці – 204,7 тис. га;
  • гороху – 157 тис. га;
  • вівса – 136,6 тис. га.

За минулий тиждень аграрії посіяли 792,6 тис. га зернових та зернобобових культур.

Соняшника посіяно на 1 395,9 тис. га. Цукрових буряків на 223,7 тис. га. На Вінниччині, Полтавщині, Хмельниччині та Чернігівщині сівбу ранніх цукрових буряків завершено.

Аграрії 15 областей сіють сою, вже посіяно 116,3 тис. га.

На Київщині, Миколаївщині, Одещині, Хмельниччині, Херсонщині і Чернігівщині розпочали сівбу гречки та проса.

Способи проходження ідентифікації для ВПО, які отримують пенсію

Пенсіонери, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи до 24 лютого 2022 року й отримують пенсію в АТ «Ощадбанк», мали пройти фізичну ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Про це йдеться на сайті Донецької ОВА.

У разі непроходження ідентифікації у встановлений термін особі для продовження виплати пенсії необхідно пройти фізичну ідентифікацію у будь-який зручний спосіб.

Способи проходження ідентифікації:

1. Особисто, звернувшись до відділення АТ «Ощадбанк» або до сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу.

2. Через авторизацію в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою Дія.Підпису.

3. За допомогою відеоконференцзв’язку через вебпортал ПФУ. Подати заявку на таку ідентифікацію можна за посиланням.

4. У закордонній дипломатичній установі (для пенсіонерів з-поміж ВПО, які перебувають за кордоном).

Як підготуватися до проходження відеоідентифікації, можна переглянути тут.

Прозорі закупівлі: які закупівлі оголошені в районах? Дивіться на офіційних ресурсах

Громадський актив може промоніторити публічні закупівлі, оголошені на Черкащині та районах зокрема. На офіційних сайтах постійно оновлюються дані щодо оголошених торгів і закупівель органами місцевого самоврядування та іншими замовниками.

Відповідний розділ діє:

Також ознайомитися з актуальними тендерами, оголошеними в регіоні, можна у спеціальному розділі на сайті Черкаської ОВА

Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень

Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.

Чому це важливо?

Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.

«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.

Що змінилося?

«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».

Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.

Загальні бойові втрати противника станом на 19 квітня

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 457830 (+870) осіб,
танків ‒ 7205 (+9) од,
бойових броньованих машин ‒ 13852 (+17) од,
артилерійських систем – 11658 (+21) од,
РСЗВ – 1046 (+0) од,
засоби ППО‒ 762 (+2) од,
літаків – 347 (+0) од,
гелікоптерів – 325 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 9311 (+27),
крилаті ракети ‒ 2096 (+3),
кораблі /катери  ‒ 26 (+0) од,
підводні човни  – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 15671 (+53) од,
спеціальна техніка ‒ 1915 (+0)

Дані уточнюються.

Володимир Зеленський зустрівся з єврейською громадою напередодні свята Песах

Олена Зеленська: Харчування дітей має бути здоровим, саме про це має бути кожен рецепт, кожна закупівля, кожна страва

Перша леді України взяла участь у презентації нового збірника рецептур для шкільних їдалень від Євгена Клопотенка.

Його представила команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту CultFood Євгена Клопотенка. Збірник розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яку реалізують за ініціативою Олени Зеленської.

«Коли кажуть «рецепт від Клопотенка», уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка – це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона – дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», – зауважила дружина Президента.

Збірник складається з рецептів понад 600 страв, із них 80 – без лактози та глютену. Вони і з української, і зі світової кухні. Усі рецепти узгоджені з вимогами відповідної постанови Кабінету Міністрів.

Також у ньому, крім покрокових рецептів, є технологічні карти, приклади подачі та оформлення. Страви можна готувати на будь-якому обладнанні. Олена Зеленська наголосила, що вже багато кухарів, які навчалися в кулінарних хабах реформи, готують за власними рецептами, відповідно до місцевих особливостей і потреб.

«Головне, що має залишитися незмінним для всіх нас, – це сама ідея реформи, те, заради чого все й починалося: харчування дітей має бути здоровим. Саме про це має бути кожен рецепт, кожна закупівля, кожна страва. Ми хочемо виростити людей з уявленням про здорову їжу та здоровими харчовими звичками. В ідеалі – здорове покоління», – акцентувала перша леді.

У заході також узяли участь: міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти і науки Оксен Лісовий, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн, голова Національної асоціації громадського харчування та керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк, шеф-кухар Євген Клопотенко та керівник офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галина Майструк, голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

БЛОГ

Безоплатні можливості від Дія.Бізнес для розвитку підприємницьких навичок

Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ — це адаптований під глобальні виклики та технологічні тренди малого й середнього бізнесу в Україні документ, який допомагає українським підприємцям розвивати підприємницькі навички з урахуванням світових трендів та проблематики, а також наближає їхню діяльність до стандартів Європейського Союзу.

Рамка EntreComp+ адаптована експертами Київської школи економіки на основі «The Entrepreneurship Competence Framework» та базується на трьох основних сферах компетенцій:

  • Ідеї та можливості — фокус на розвитку креативного мислення та генерації новаторських ідей;
  • Ресурси — навички пошуку, консолідації та ефективного управління ресурсами від фінансів до людей і нових технічних можливостей;
  • Діяльність — ініціативність та підприємливість, уміння планувати й управляти реалізацією проєктів, створення бізнес-планів.

Для потреб України документ доповнено новими компетенціями, зокрема: «Технологічне передбачення», «Розширення стратегій», «Адаптивність», «Навчання протягом усього життя», а також інноваціями: «Гендерна рівність та соціальна інклюзія», «Конфліктна чутливість», «Клімат та довкілля».

Також серед важливих доповнень Рамки підприємницьких компетенцій EntreComp+:

  • акцент на сталому розвитку й етичному мисленні,
  • ширший погляд на технології та інновації,
  • фокус на глобальних трендах і перспективах розвитку
  • інклюзивна адаптація бізнесу до специфічних потреб споживачів та працівників.

Наступним кроком для реалізації проєкту стане впровадження компетенцій, необхідних персонально кожному підприємцю, а також розробка системних навчальних продуктів, що допоможуть покращити навички та вміння підприємців.

Ознайомитися з Рамкою підприємницьких компетенцій EntreComp+ можна на порталі Дія.Бізнес за посиланням: https://business.diia.gov.ua/cases/iniciativi/entrecomp-plus

Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ для українського малого та середнього бізнесу розроблена з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту й національного проєкту Дія.Бізнес та реалізована в межах проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від Уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська школа економіки.

Президент України відвідав один із командних пунктів 41-ї ОМБр, яка обороняє Часів Яр

Під час робочої поїздки на Донеччину Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади.

Глава держави заслухав доповідь командира бригади Сергія Ромашка щодо оперативної обстановки в зоні відповідальності 41-ї ОМБр, поставлені бойові завдання та взаємодію із сусідніми підрозділами. Сергій Ромашко також доповів про зведення оборонних рубежів і встановлення мінних загороджень.

Володимир Зеленський подякував воїнам за захист України та відзначив їх нагородами.

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю. Він захищає Україну з першого дня повномасштабного вторгнення. За цей час зведені групи під його командуванням неодноразово відбивали ворожі штурми на Донеччині. Завдяки його влучним пострілам та ефективному керуванню дронами окупанти зазнали значних втрат і в техніці, і в живій силі. Сергій Гвоздь неодноразово був поранений і попри загрозу своєму життю рятував побратимів.

Штаб-сержант Олег Дячук отримав відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг». Він брав участь у боях, зокрема за Київщину, Харківщину та Донеччину. Зараз виконує бойові завдання на околицях Кліщіївки у складі розрахунків протитанкових керованих ракет та станкових протитанкових гранатометів. Завдяки організованій ним роботі близько 20 російських окупантів знищені та близько 50 поранені.

 

Ще один український захисник нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, двоє – орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Мені приємно бути тут, побачити вас, подякувати й нагородити особисто. Ви на одному з найгарячіших, а можливо, і на найгарячішому напрямку боїв за нашу державу сьогодні. Дякую за те, що боретеся за Україну, за український Донбас. Вдячний тим вашим побратимам, яких, на жаль, із нами вже немає, але вони назавжди в пам’яті. Бажаю вам здоров’я, міцності, перемоги та всього тільки найкращого. Ще раз дякую за те, що бережете Україну та відстоюєте наших людей і нашу землю», – сказав Володимир Зеленський.

Наповнення бюджетів усіх рівнів: за перший квартал року надходження платежів сягають більше 7,2 млрд грн

За перший квартал 2024 року надходження платежів, контроль за надходженням яких покладено на управління оподаткування фізичних осіб, становлять 7 277,4 млн грн. Це на 1 048,8 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року. Про це інформують в ГУ ДПС області.

У розрізі надходжень.

  • Надходження податку на доходи фізичних осібсягають 3 442,8 млн грн.
  • За перший квартал 2024 року до державного бюджету надійшло 215,6 млн грн військового збору.
  • Надходження єдиного внескустановлять 3 094,1 млн грн.
  • Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від фізичних осіб за перший квартал 2024 року надійшло 12,6 млн грн.
  • Надходження плати за землю з фізичних осіб– 46,9 млн грн.
  • Фактичні надходження з транспортного податку з фізичних осібза перший квартал 2024 року становлять 0,6 млн грн.
  • Єдиного податку з фізичних осіб надійшло 400,8 млн грн.
ВЛОГ

Безоплатні можливості від Дія.Бізнес для розвитку підприємницьких навичок

Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ — це адаптований під глобальні виклики та технологічні тренди малого й середнього бізнесу в Україні документ, який допомагає українським підприємцям розвивати підприємницькі навички з урахуванням світових трендів та проблематики, а також наближає їхню діяльність до стандартів Європейського Союзу.

Рамка EntreComp+ адаптована експертами Київської школи економіки на основі «The Entrepreneurship Competence Framework» та базується на трьох основних сферах компетенцій:

  • Ідеї та можливості — фокус на розвитку креативного мислення та генерації новаторських ідей;
  • Ресурси — навички пошуку, консолідації та ефективного управління ресурсами від фінансів до людей і нових технічних можливостей;
  • Діяльність — ініціативність та підприємливість, уміння планувати й управляти реалізацією проєктів, створення бізнес-планів.

Для потреб України документ доповнено новими компетенціями, зокрема: «Технологічне передбачення», «Розширення стратегій», «Адаптивність», «Навчання протягом усього життя», а також інноваціями: «Гендерна рівність та соціальна інклюзія», «Конфліктна чутливість», «Клімат та довкілля».

Також серед важливих доповнень Рамки підприємницьких компетенцій EntreComp+:

  • акцент на сталому розвитку й етичному мисленні,
  • ширший погляд на технології та інновації,
  • фокус на глобальних трендах і перспективах розвитку
  • інклюзивна адаптація бізнесу до специфічних потреб споживачів та працівників.

Наступним кроком для реалізації проєкту стане впровадження компетенцій, необхідних персонально кожному підприємцю, а також розробка системних навчальних продуктів, що допоможуть покращити навички та вміння підприємців.

Ознайомитися з Рамкою підприємницьких компетенцій EntreComp+ можна на порталі Дія.Бізнес за посиланням: https://business.diia.gov.ua/cases/iniciativi/entrecomp-plus

Рамка підприємницьких компетенцій EntreComp+ для українського малого та середнього бізнесу розроблена з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту й національного проєкту Дія.Бізнес та реалізована в межах проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від Уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська школа економіки.

Президент України відвідав один із командних пунктів 41-ї ОМБр, яка обороняє Часів Яр

Під час робочої поїздки на Донеччину Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади.

Глава держави заслухав доповідь командира бригади Сергія Ромашка щодо оперативної обстановки в зоні відповідальності 41-ї ОМБр, поставлені бойові завдання та взаємодію із сусідніми підрозділами. Сергій Ромашко також доповів про зведення оборонних рубежів і встановлення мінних загороджень.

Володимир Зеленський подякував воїнам за захист України та відзначив їх нагородами.

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю. Він захищає Україну з першого дня повномасштабного вторгнення. За цей час зведені групи під його командуванням неодноразово відбивали ворожі штурми на Донеччині. Завдяки його влучним пострілам та ефективному керуванню дронами окупанти зазнали значних втрат і в техніці, і в живій силі. Сергій Гвоздь неодноразово був поранений і попри загрозу своєму життю рятував побратимів.

Штаб-сержант Олег Дячук отримав відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг». Він брав участь у боях, зокрема за Київщину, Харківщину та Донеччину. Зараз виконує бойові завдання на околицях Кліщіївки у складі розрахунків протитанкових керованих ракет та станкових протитанкових гранатометів. Завдяки організованій ним роботі близько 20 російських окупантів знищені та близько 50 поранені.

 

Ще один український захисник нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, двоє – орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Мені приємно бути тут, побачити вас, подякувати й нагородити особисто. Ви на одному з найгарячіших, а можливо, і на найгарячішому напрямку боїв за нашу державу сьогодні. Дякую за те, що боретеся за Україну, за український Донбас. Вдячний тим вашим побратимам, яких, на жаль, із нами вже немає, але вони назавжди в пам’яті. Бажаю вам здоров’я, міцності, перемоги та всього тільки найкращого. Ще раз дякую за те, що бережете Україну та відстоюєте наших людей і нашу землю», – сказав Володимир Зеленський.

Наповнення бюджетів усіх рівнів: за перший квартал року надходження платежів сягають більше 7,2 млрд грн

За перший квартал 2024 року надходження платежів, контроль за надходженням яких покладено на управління оподаткування фізичних осіб, становлять 7 277,4 млн грн. Це на 1 048,8 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року. Про це інформують в ГУ ДПС області.

У розрізі надходжень.

  • Надходження податку на доходи фізичних осібсягають 3 442,8 млн грн.
  • За перший квартал 2024 року до державного бюджету надійшло 215,6 млн грн військового збору.
  • Надходження єдиного внескустановлять 3 094,1 млн грн.
  • Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від фізичних осіб за перший квартал 2024 року надійшло 12,6 млн грн.
  • Надходження плати за землю з фізичних осіб– 46,9 млн грн.
  • Фактичні надходження з транспортного податку з фізичних осібза перший квартал 2024 року становлять 0,6 млн грн.
  • Єдиного податку з фізичних осіб надійшло 400,8 млн грн.

Ми побачили зрушення у питанні розблокування допомоги від США, – Денис Шмигаль

Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів

Команда Міністерства у справах ветеранів зустрілася із представниками наглядової ради міжнародного фонду у сфері оборонних технологій MITS Capital LLC, щоб обговорити та визначити напрями потенційного партнерства для розвитку ветеранської політики.

MITS — це українсько-американський акселератор для defence tech стартапів, який має на меті допомоги українським компаніям у сфері оборонних технологій знайти фінансову підтримку, масштабувати проекти, а Збройним Силам України — отримати доступ до найкращих сучасних оборонно-технологічних продуктів.

Участь у зустрічі взяли засновники акселератора, які є лідерами у сфері оборонних технологій та інвестиційного ринку:

Ернест Дж. Герольд – співголова MITS Capital LLC, колишній заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій;

Говард Перрі Бойл – всесвітньо відомий фахівець з інвестиційного банкінгу та управління активами, етики та питань безпеки, колишній головний інвестиційний директор хедж-фонду Point 72;

Монік Браун – заслужена стратегічна радниця у сфері урядових відносин із понад 20-річним досвідом роботи в цивільному секторі США та аерокосмічній промисловості, Голова стратегії та розвитку бізнесу в Actus Advanced Systems, великої технологічної компанії в сфері повітряного транспорту;

Девід Бонфілі – відомий науковець у сфері аналізу оборони, раніше обіймав посади виконавчого директора у великих світових інвестиційних фондах як Citadel, BlackRock та Two Sigma;

Пол Шарре — він входить до top-100 найвпливовіших людей, що працюють у сфері штучного інтелекту за версією Time, автор книги “Невидима армія. Автономна зброя та майбутнє війни”.

В.о. Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун розповів представникам MITS Capital LLC про важливі напрями, зокрема: діджитал-проекти, психологічна та спортивна реабілітація, ветеранське підприємництво і політика памʼяті, в рамках якої Мінветеранів планує цифровізувати місця поховань по всій Україні.

“Ми віримо, що підтримка стартапів ветеранів зокрема у сфері оборони — це не лише важливий етап у їхньому житті, а й вкрай потрібний крок для розвитку та відновлення нашої країни. Тим більше, що ветерани і ветеранки навіть після повернення у цивільне життя продовжують працювати на забезпечення сил оборони: виробляють дрони, турелі, ноші для евакуації поранених, шиють форму тощо. Залучення інвестицій, масштабування цих проектів стала б відчутною підтримкою ветеранського підприємництва. А політика пам’яті та цифровізація місць поховань, як окремий важливий блок ветеранської політики, показують нашу повагу та вдячність тим, хто віддав своє життя за нашу свободу”, – наголосив Олександр Порхун.

Зі свого боку, представники MITS Capital зазначили, що фонд готовий сприяти працевлаштуванню українських ветеранів й ветеранок та розвитку відповідних українських стартапів у сфері оборонних технологій, адже вони як ніхто інші мають відповідний унікальний досвід.

Крім того, американські партнери зацікавлені в організації міжнародної ветеранської спільноти для підтримки братерства після завершення служби, обміну досвідом щодо реінтеграції до цивільного життя тощо.

MITS ставить за мету сприяти відновленню економічного потенціалу України, насамперед, через відновлення людського капіталу. Зокрема, й українських ветеранів і ветеранок, які повертаються із фронту до цивільного життя та потребують всебічної підтримки.

Також організація має тісні зв’язки з провідними американськими закладами, які мають вагомий досвід у психологічній реабілітації та супроводу військових із набутими травмами, зокрема й посттравматичним стресовим розладом. Є можливість залучення цих практик для використання в українських умовах.

За підсумками зустрічі у Мінветеранів сторони домовилися детально опрацювати пропозиції та скласти “дорожню мапу” щодо співпраці у реалізації нової державної ветеранської політики в контексті підтримки ветеранських стартапів та цифровізації памʼяті про загиблих захисників і захисниць.

За інформацією Урядового порталу

В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових

На контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур. З яких, зокрема:

  • кукурудзи – 748,7 тис. га;
  • ячменю – 741,5 тис. га;
  • пшениці – 204,7 тис. га;
  • гороху – 157 тис. га;
  • вівса – 136,6 тис. га.

За минулий тиждень аграрії посіяли 792,6 тис. га зернових та зернобобових культур.

Соняшника посіяно на 1 395,9 тис. га. Цукрових буряків на 223,7 тис. га. На Вінниччині, Полтавщині, Хмельниччині та Чернігівщині сівбу ранніх цукрових буряків завершено.

Аграрії 15 областей сіють сою, вже посіяно 116,3 тис. га.

На Київщині, Миколаївщині, Одещині, Хмельниччині, Херсонщині і Чернігівщині розпочали сівбу гречки та проса.

Способи проходження ідентифікації для ВПО, які отримують пенсію

Пенсіонери, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи до 24 лютого 2022 року й отримують пенсію в АТ «Ощадбанк», мали пройти фізичну ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Про це йдеться на сайті Донецької ОВА.

У разі непроходження ідентифікації у встановлений термін особі для продовження виплати пенсії необхідно пройти фізичну ідентифікацію у будь-який зручний спосіб.

Способи проходження ідентифікації:

1. Особисто, звернувшись до відділення АТ «Ощадбанк» або до сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу.

2. Через авторизацію в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою Дія.Підпису.

3. За допомогою відеоконференцзв’язку через вебпортал ПФУ. Подати заявку на таку ідентифікацію можна за посиланням.

4. У закордонній дипломатичній установі (для пенсіонерів з-поміж ВПО, які перебувають за кордоном).

Як підготуватися до проходження відеоідентифікації, можна переглянути тут.

Прозорі закупівлі: які закупівлі оголошені в районах? Дивіться на офіційних ресурсах

Громадський актив може промоніторити публічні закупівлі, оголошені на Черкащині та районах зокрема. На офіційних сайтах постійно оновлюються дані щодо оголошених торгів і закупівель органами місцевого самоврядування та іншими замовниками.

Відповідний розділ діє:

Також ознайомитися з актуальними тендерами, оголошеними в регіоні, можна у спеціальному розділі на сайті Черкаської ОВА

Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень

Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Презентація збірника відбулася у Києві у середній загальноосвітній школі №281 за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти та науки Оксена Лісового, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галини Майструк.

Чому це важливо?

Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.

«Коли кажуть “рецепт від Клопотенка”, уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.

Що змінилося?

«Україна, як культурний центр Європи, відзначається своїм унікальним і різноманітним кулінарним спадком, який відображає впливи численних європейських культур, — зазначає Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування. — Розробка меню для освітніх закладів вимагає глибокої експертизи, і завдяки колосальній праці команди Євгена Клопотенка цей збірник стане ключем до значного розширення асортименту страв в школах по всій країні!».

Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.

Загальні бойові втрати противника станом на 19 квітня

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 457830 (+870) осіб,
танків ‒ 7205 (+9) од,
бойових броньованих машин ‒ 13852 (+17) од,
артилерійських систем – 11658 (+21) од,
РСЗВ – 1046 (+0) од,
засоби ППО‒ 762 (+2) од,
літаків – 347 (+0) од,
гелікоптерів – 325 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 9311 (+27),
крилаті ракети ‒ 2096 (+3),
кораблі /катери  ‒ 26 (+0) од,
підводні човни  – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 15671 (+53) од,
спеціальна техніка ‒ 1915 (+0)

Дані уточнюються.

Володимир Зеленський зустрівся з єврейською громадою напередодні свята Песах

Олена Зеленська: Харчування дітей має бути здоровим, саме про це має бути кожен рецепт, кожна закупівля, кожна страва

Перша леді України взяла участь у презентації нового збірника рецептур для шкільних їдалень від Євгена Клопотенка.

Його представила команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту CultFood Євгена Клопотенка. Збірник розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яку реалізують за ініціативою Олени Зеленської.

«Коли кажуть «рецепт від Клопотенка», уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка – це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона – дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», – зауважила дружина Президента.

Збірник складається з рецептів понад 600 страв, із них 80 – без лактози та глютену. Вони і з української, і зі світової кухні. Усі рецепти узгоджені з вимогами відповідної постанови Кабінету Міністрів.

Також у ньому, крім покрокових рецептів, є технологічні карти, приклади подачі та оформлення. Страви можна готувати на будь-якому обладнанні. Олена Зеленська наголосила, що вже багато кухарів, які навчалися в кулінарних хабах реформи, готують за власними рецептами, відповідно до місцевих особливостей і потреб.

«Головне, що має залишитися незмінним для всіх нас, – це сама ідея реформи, те, заради чого все й починалося: харчування дітей має бути здоровим. Саме про це має бути кожен рецепт, кожна закупівля, кожна страва. Ми хочемо виростити людей з уявленням про здорову їжу та здоровими харчовими звичками. В ідеалі – здорове покоління», – акцентувала перша леді.

У заході також узяли участь: міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти і науки Оксен Лісовий, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн, голова Національної асоціації громадського харчування та керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк, шеф-кухар Євген Клопотенко та керівник офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» в Україні Галина Майструк, голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.