Голови ОТГ Черкащини долучилися до написання «сценарію» роботи управління культури області

8 жовтня відбулася зустріч з головами ряду ОТГ Черкащини, а також семінар-нарада “Культура в об’єднаних територіальних громадах та сценарій для управління культури області”.

На зустрічі відбулася конструктивна розмова про ті зміни, які сталися в культурному житті громад. А таких змін багато. Адже, у своїх висловлюваннях про значення культури для громад учасники зустрічі були одностайні – вона надзвичайно важлива як можливість для розвитку і гуртування людей.

Тому в ОТГ дуже багато зроблено для збереження, а то і справжньої реанімації будинків культури, створення умов для діяльності бібліотек. Лідери громад подбали про залучення коштів для цього, зокрема з субвенцій на розвиток інфраструктури, а працівники культури – про якісні зміни у своїй роботі. У їхньому активі десятки виграних грантових конкурсів, завдяки яким поповнені бібліотечні фонди, створені сучасні громадські простори, запроваджені нові форми роботи.

Багато працівників культури з ОТГ є постійними учасниками навчальних заходів, які спонукають до інновацій, до кращого розуміння потреб участі в культурному житті різних груп мешканців громад та допомагають обміну досвідом з колегами з усіх куточків України. Короткі розповіді лідерів громад лише побіжно окреслили накопичений досвід в діяльності закладів культури, роботі гуртків та самодіяльних колективів.

Звісно, є такі зміни, які викликають тривогу. Зокрема, пов’язані із завершенням формування ОТГ та долученням до вже діючих громад тих, які до останнього були осторонь від подій адміністративно-територіальної реформи. Часто заклади культури в таких новоприєднаних населених пунктах перебувають у вкрай занедбаному стані і, на жаль, таких коштів, які до цих пір отримували ОТГ від держави, більше не буде. І звісно, що громадам, левова частка коштів яких витрачається на потреби освіти та охорони здоров’я, буде вкрай нелегко знаходити ресурси на приведення таких закладів до ладу. Багато клопоту очікується і під час передачі майна та перепідпорядкування закладів, які мали районний статус.

Є проблеми з використанням земель, де розташовані об’єкти історико-культурної спадщини (наприклад, кургани) і які десятками років перебували в сільськогосподарському обробітку.

Під час зустрічі голови громад висловили і своє бачення завдань обласного управління культури та охорони культурної спадщини в умовах децентралізації. Насамперед, вони наполягають на тісній комунікації фахівців управління з ОТГ. Великою проблемою для закладів культури в громадах є кадрова забезпеченість. Є великі потреби у керівниках гуртків та самодіяльних колективів різних жанрів, художніх керівниках закладів, які мають забезпечити роботу в сучасних формах, привабливих для різноманітних груп мешканців громад, а також нагальна потреба у підвищенні кваліфікації працівників закладів культури в громадах.

Є потреба у допомозі із залученням небюджетних ресурсів, зокрема, від різноманітних донорів, розвитку навичок написання проектних заявок.

Зрештою, голови ОТГ вважають за необхідне розробку стратегічного документу на рівні області з питань розвитку культури, одним з пріоритетів якої був би культурний розвиток в ОТГ Це може бути власне стратегія культурного розвитку області чи комплексна довготермінова програма з реальним фінансуванням заходів та проєктів.

На жаль, епідемічна ситуація не дозволила зібрати до аудиторії представників всіх ОТГ Черкащини. Та й палітра інтересів щодо діяльності сфери культури в ОТГ значно ширша за рамки однієї зустрічі. То ж напевно це тільки початок змістовної і тривалої співпраці.

За інформацією Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА

Стрічка новин