Тваринництво

Ведення галузі тваринництва здійснюється в 175 господарствах області, в тому числі велика рогата худоба утримується у 160 господарствах (корови – у 149 господарствах) та поголів’я  свиней – у 122 господарствах.

У всіх категоріях господарств за 2018 рік вироблено 449,1 тис. тонн м’яса худоби та птиці  у живій вазі, 484,1 тис. тонн молока, 659,8 млн. штук яєць. Обсяги виробництва продукції тваринництва задовольняють потреби споживчого ринку та забезпечують стійку роботу підприємств переробної галузі.
У структурі реалізації м’яса переважає м’ясо птиці та становить 89 відсотків від загальнообласних обсягів, м’ясо свиней – 6, великої рогатої худоби – 5 відсотків.
Вперше, за останні роки, в області спостерігається спад виробництва молока в усіх категоріях господарств на 23,8 тис. тонн (4,7%). Спад виробництва молока відбувся в сільгосппідприємствах на 9,1 тис. тонн, в особистих господарствах населення на 14,7 тис. тонн. Головною причиною зменшення виробництва є скорочення чисельності поголів’я корів у всіх категоріях господарств на 3,9 тис. голів, в тому числі в сільгосппідприємствах на 900 голів.
Станом на 01.01.2019 у всіх  категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби склала 159,4 тис. голів (- 4,5 тис. гол до відповідного періоду 2018 року), корів – 74,2 тис. голів (- 3,9 тис. гол), свиней 358,5 тис. голів (+19,5 тис. гол), птиці – 25,6 млн. гол. (+1,3 млн. гол.).