Тенденції розвитку молочного скотарства на Черкащині

korovyiЧеркащина традиційно посідає провідні місця в державі  щодо розвитку молочного скотарства. В області щорічно виробляється 510-530  тисяч тонн молока, що задовольняє потребу споживчого ринку та молочної переробної промисловості.

Стабільність галузі забезпечується, завдяки постійному підвищенню молочної продуктивності худоби, яка за сім місяців цього року збільшилася на 33 кілограми та становить 3930 кілограмів від корови, а за  останні 5 років збільшилася на 1200 кг  та  перевищила шеститисячний рубіж.

На початок реформування аграрного сектору економіки у веденні галузі молочного скотарства використовувалися застарілі технології з привʹязним утриманням корів та доїнням у переносні відра. Залучення у сільське господарство вітчизняних та іноземних інвестицій започаткувало переведення галузі на індустріальну промислову основу.

Цілеспрямована робота дала змогу провести реконструкцію 14 молочних комплексів, де утримується майже 8 тисяч корів та на промисловій основі виробляється третина молока від обсягів вироблених сільськогосподарськими підприємствами області.

Завдяки кропіткій повсякденній роботі засновників ТОВ «Агрофірма «Маяк» та ПСП «Плешкані» Золотоніського району; ТОВ «Дзензелівське», ТОВ «Кищенці», фермерських господарств «Петровіт», «Пащенка» Маньківського району; ТОВ «Світанок», ТОВ «Агроко» Чорнобаївського району та інших господарств галузь молочного скотарства області набрала динамічного розвитку.

Про це інформує управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА

 

Автор статті