Проект технічної допомоги: підвищення обізнаності про АЧС

chuma_3_729x547 (1)Про сучасний стан та загрози АЧС, шляхи вирішення ситуації детально поінформував черкащан національний консультант ФАО з комунікацій Олександр Рєвнівцев. Він днями завітав до Черкащини, аби підвищити рівень обізнаності місцевих сільгосппідприємців та сільських голів в цьому напрямку.

– «Проект технічної допомоги: підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» – це вже II етап, – зауважив пан Олександр. – ФАО – сільськогосподарська програма ООН – єдина в Україні міжнародна організація, що фінансово допомагає Україні боротися з АЧС. Торік ми вже розпочали певні проекти, зокрема розробили відповідні інструкції, та невдовзі плануємо привести її до європейського рівня. Ми працюємо з людьми, адже обізнаність громадян – це гарантія збереження поголів’я свиней в Україні. Експертами ФАО кілька років тому були зроблені висновки про те, що занесення АЧС на територію України можна вважати біологічною зброєю. На сьогодні цю думку підтримує й Уряд. Станом на 1 березня 2017 року фіксуємо зменшення поголів’я свиней на 10-11 % щомісяця, порівняно з минулим роком. Збитки  господарств – колосальні: з 2012 року вже було вбито й знищено понад 140 тис. свиней, лише цього року – 20 тис. Збитки через вилучення свиней в приватному секторі з 2012 року становлять 14 млн грн, у спеціалізованих свинарських господарствах – 200 млн грн. Це прямі збитки. Якщо ситуація  не зміниться, можемо вже за два роки  втратити до 40 % поголів’я, близько 4 млрд грн збитків.20472383_1882722495384698_114980840_o

За словами експерта, вірус вперше був описаний більше ста років тому в Африці дослідником Монтгомері (від цього назва: африканська чума свиней, африканська лихоманка, «хвороба Монтгомері»). Тоді було написано генотип 1 вірусу АЧС, на сьогодні маємо 23 генотипи вірусу. Він дуже швидко мутує, кожен з них є летальним. Утім 22 з них не поширюються за межі африканської території. До нас же прийшов небезпечний вірус генотипу 2, що вивчається вже протягом 8 років, після того, як був занесений вперше до Грузії. При цьому в Африці вже зараз запроваджують ефективні практики щодо знищення вірусу. І ми можемо використовувати їхній досвід, зазначає експерт, оскільки він справді вдалий. В 70-их роках вірус був занесений на Одещину. Поступово чума дійшла до Німеччини, Польщі, Португалії, Іспанії. Якщо ще в минулому році ми говорили про відсутність спалахів та поширення АЧС в європейських частинах через приватний сектор, на сьогодні ми вже маємо постійні повідомлення в приватних господарствах.

В Україні перший випадок спалаху вірусу зафіксований у 2012 році. У 2015 році сталась на Україні найстрашніша ситуація – Київська область – знищено близько 63 тис. свиней на агрокомбінаті «Калита», збитки сягнули 27,6 млн дол. У 2017 році маємо вже 90 випадків по країні.

36зараБезымянный88.114121313.2

 

У ході семінару Олександр Борисович зазначив, що лише максимальне поширення інформації щодо небезпеки АЧС та  про заходи про зменшення ризиків зможуть допомогти побороти цю пошесть в Україні. Тільки спільними зусиллями та дотриманням вимог безпеки можливо подолати поширення африканської чуми свиней.1617

Зауважимо, спільні семінар-наради з питань недопущення розповсюдження африканської чуми свиней, крім міста Черкаси також відбулись в Золотоноші, Звенигородці, Умані та с. Холоднянське Смілянського району. У них взяли участь більше 350 спеціалістів та фахівців аграрного сектору області.

Довідково:

Африканська чума свиней (АЧС) – контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ на 2016 рік.

Наразі засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує. Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом, і насамперед у харчових продуктах, заражених вірусом АЧС. Холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника.

 

Поширити в соц. мережах

Share to Google Plus

Автор статті