На обласному семінарі обговорили питання безпеки харчування в освітніх закладах

На базі КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» відбулася нарада-семінар спеціалістів органів управління освітою, які відповідають за питання організації харчування в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), інтернатних закладах освіти. Захід провели спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби у Черкаській області.

Відкриваючи захід, заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Оксана Сімушіна відзначила актуальність проведення заходу та принагідно означила законодавчі нововведення, що регламентують безпеку харчування у закладах освіти: «Основні вимоги до харчування у закладах освіти сьогодні – це, насамперед, їжа для дітей повинна бути смачною, корисною, збалансованою, відповідати всім нормам, та головне – бути безпечною. Крім того перед закладами освіти постало сьогодні питання впровадження системи НАССР, що є невід’ємною складовою організованого та безпечного харчування в закладах освіти».

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області (далі – Держпродспоживслужба) Альона Бойко надала роз’яснення щодо основних принципів Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

Результати державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства в закладах освіти прокоментував начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Володимир Папач. Також Володимир Володимирович ознайомив присутніх із санітарно-гігієнічними та протиепідемічними вимогами до організації харчування у закладах освіти.

Окрім того, йшлося про вимоги законодавства у сфері безпечності харчових продуктів щодо діяльності та відповідальності суб’єктів господарювання, що організовують харчування дітей в закладах освіти, про паспортизацію харчоблоків, упровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР у закладах освіти, харчування у закладах загальної середньої освіти.

Учасники заходу отримали сертифікати та мали нагоду долучитися до обговорення питань порядку денного, отримати роз’яснення від відповідних спеціалістів.

     Довідково:

Система HACCP(ХАССП) – це розроблений план, який призначений для контролю безпеки харчових продуктів під час їх виробництва. З огляду на те, що в наш час особлива увага приділяється саме процесу виготовлення продуктів харчування на рівні світових стандартів, то система HACCP(ХАССП) якраз спрямована на те, щоб об’єднати всі деталі безпеки продукції на кожному етапі виготовлення, від підготовки сировини до відправки готового продукту споживачу.

Відповідно до Закону України «Про якість та безпеку продуктів харчування» всі підприємства, діяльність яких зв’язана із харчовими продуктами, вимушені впровадити на виробництві систему безпеки НАССР (ХАССП).

За інформацією Департаменту освіти і науки Черкаської ОДА

Автор статті