У Черкасах відбувся культурно-мистецький вернісаж «Черкащина місце сили»

Культурно-мистецький вернісаж «Черкащина місце сили, історико-культурного різноманіття і творчості» відбувся 5 вересня біля Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Проведення цього дійства стало можливо завдяки гранту від Черкаської обласної державної адміністрації, який виграв БО «Благодійний фонд «Родина ЛГ». Організували ж вернісаж Черкаський обласний краєзнавчий музей разом з «Родина ЛГ».
Організатори запевняють, що проводять захід задля збільшення поінформованості про сучасні індустрії дозвілля, сільського туризму, збереження та популяризацію історичної та культурної спадщини, зокрема народного аматорського мистецтва.
Ця мета є спробою вирішення проблеми недостатньої інформованості населення Черкаської області та жителів Черкас щодо наявних і сучасних можливостей музеїв і заповідників Черкащини, інноваційних формах дозвілля, активного відпочинку, туризму, розвитку традиційної народної культури.

На заході було п’ять локацій. На головній, концертному майданчику, виступали черкаські колективи: «Росава», фольклорний ансамбль «Зоряне небо», тріо «Ортанія», ансамблі «Співай душа» та «Червона калина», «Витоки» та «Калинова родина».

На головній сцені для гостей також виступали Марія Самовол, скрипаль Віталій Сотніченко та акордеоніст Богдан Литвин. Олег Король співав авторські пісні, а Валерій Власюк читав вірші.

«Запальним» дійством став виступ вихованців Черкаського обласного клубу службового собаківництва Товариства сприяння оборони України,  також виступи танцювальних колективів «Алегро» та “Max dance” і презентація проєкту «Від лялі до кралі».

Відвідувачі брали участь у майстер-класах з письма, ліплення на гончарному крузі, з виготовлення вузлової ляльки та інших авторських презентаціях.

Активну участь у вернісажі взяли й культурні заклади області. Представники музеїв, заповідників, університетів, бібліотек, музичних та художніх шкіл приїхали зі всієї області, щоб презентувати свій заклад. Деякі підготували фотозони, інші розробили археологічні ігри, університети проводили коуч-сесії, а бібліотеки робили виставки друкованої продукції.

Вироби з мила, вишивки, вироби з дерева, текстильні іграшки, прикраси – це все також можна було подивитися на культурно-мистецькому вернісажі.

Для тих, хто хотів дізнатися більше про «сім чудес Черкащини» чи про Черкаську область як козацьку землю, обласний краєзнавчий музей провів авторські екскурсії.

«Дуже рада, що маю можливість послухати красиве виконання українських пісень, подивитися запальні танці. Як же чудово танцює українська молодь, – ділиться враженнями відвідувачка вернісажу Тетяна. – Великий вибір сувенірів, прикрас, оберегів. Черкащина – дійсно місце сили. Чудові, творчі люди живуть у нашому краї».

Начальниця управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть зазначила, що цей вернісаж – це можливість наочно побачити наскільки багата культурна спадщина Черкаської області:

«Вернісаж – це дійсно культурне свято для Черкащини. Я хочу подякувати Черкаському обласному краєзнавчому музею та благодійному фонду «Родина ЛГ» за те, що організували таке масштабне дійство. Такими заходами ми показуємо наше надбання та прагнення розвивати культуру в області».

Стрічка новин