Чотири роки упровадження: як на Черкащині функціонують системи управління безпечністю продукції на підприємствах харчової промисловості

Без названия (1)Понад чотири роки тому набули чинності положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цим Законом встановлено принципово новий підхід до забезпечення безпечності харчових продуктів.

За даними моніторингу, проведеного спеціалістами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на початок цього року системи менеджменту якістю та безпечністю продукції впроваджено 52 підприємствами всіх підгалузей харчової промисловості області.

– Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів, – пояснює директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка. – Головною відмінністю нової системи є чітке закріплення відповідальності оператора ринку в межах своєї діяльності за дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів. А головне – він запровадив систему контролю безпечності харчових продуктів на всіх етапах їх виробництва та обігу – «від лану до столу». Оскільки вся відповідальність за дотримання вимог харчового законодавства покладається суто на оператора ринку, то законом встановлено значні штрафні санкції.

Нині, із загальної кількості, 31 підприємство застосовує сумісно по дві системи, додає посадовець. Зокрема, систему управління якістю (відповідно до вимог ISO 9000) і систему управління безпечністю харчових продуктів (відповідно до вимог ISO 22000 або за іншими стандартами, що базуються на принципах НАССР). Крім того, ще 28 підприємств області проводять роботи з розробки та впровадженню системи управління безпечністю харчових продуктів (ISO 22000).

Вимоги з впровадження системи НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) викладені у наказі Мінагрополітики від 01 жовтня 2012 року від № 590 «Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». 20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В ньому сказано, що у всіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови впровадження системи НАССР і встановлені терміни — 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

HACCP свідчить про високий рівень свідомості й відповідальності виробника перед споживачем. Завдяки довірі споживачів, в умовах зростаючої конкуренції, вона ж допомагає зберегти і збільшити підприємствам свою частку на внутрішньому і зовнішньому ринках.

 

Автор статті