Черкащина серед кращих виробників продукції аквакультури

V-ritsiРиба є невід’ємною складовою повноцінного раціону людини. Останні статистичні данні свідчать, що в Україні потроху зростає споживання риби на душу населення, яке вже складає близько 12-14 кг на людину на рік. Тим не менше за цими показниками Україна все ще відстає від рекомендованої Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка радить щороку споживати не менше 20 кг на людину.

За даними експертів, близько 80% риби і морепродуктів, які споживаються в Україні, складає імпорт. Решта – це вітчизняна продукція.

Директор бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило проаналізував стан розвитку рибництва в Україні.

Сьогодні в Україні традиційними об’єктами аквакультури залишаються коропові види риб: короп, білий та строкатий товстолобики та їх гібриди і білий амур. Однак останнім часом активно культивують і інші види: райдужну форель, європейського сома, щуку, кларієвого сома, карася, лина, а серед осетрових найпоширенішими є стерлядь, російський осетер, севрюга, білуга, бестер, веслоніс тощо.

За результатами виробництва продукції аквакультури минулого року найкращі результати показали рибогосподарські господарства Сумської (2,9 тис. тон), Черкаської (2,6 тис. тон), Вінницької (1,9 тис. тон) та Кіровоградської (1,5 тис. тон) областей. В перелічених регіонах (як і по всій Україні) основними об’єктами аквакультури є короп та рослиноїдні види. Ця тенденція незмінна вже довгий час.

Осетрових видів найбільше вирощують рибницькі господарства, що розташовані у Запорізькій, Черкаській, Одеській, Чернівецькій та Київській областях. Розвиток осетрівництва в Україні в останні роки пов’язують також з розвитком рециркуляційної аквакультури, в меншій мірі також з розвитком садкового рибництва. Серед провідних господарств України, які займаються вирощуванням осетрових видів риб і підприємство з Черкащини ДП «Іркліївський риборосплідник».

За інформацією Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації

Автор статті